Batteriservice
Unngå startproblemer: Sjekk bilbatteriet ditt med vår gratis batteriservice
Sliter du innimellom med å få start på bilen? Med vår gratis batteriservice sparer du både penger og reduserer risikoen for fremtidige startproblemer.
Visste du at den vanligste grunnen til at nordmenn ber om veihjelp til bilen sin er et flatt eller dårlig bilbatteri? Den viktigste jobben til et 12-volts bilbatteri (også kalt startbatteri) er å starte motoren på bilen din. Når det er flatt eller har for lite strøm får du enten ikke start på bilen, eller så tar det ekstra mange forsøk.
I vår gratis batteriservice, som du kan få utført hos alle våre lokale forhandlere, utfører vi en batterisjekk ved hjelp av avansert diagnoseverktøy. Her avdekkes bilbatteriets helse – både dets tilstand, kapasitet og ladestatus. Det kan du raskt få undersøkt, når du allikevel har bilen inne hos oss for dekkskifte, EU-kontroll eller andre serviceoppdrag.
Mange av bilens funksjoner tapper batteriet for strøm
I moderne biler gir dette bilbatteriet også strøm til en rekke andre funksjoner som lys, klimaanlegg, instrumentpanel og lignende. Start-stopp-system, hvor motoren stopper av seg selv når trafikken stanser, og starter opp av seg selv når køen igjen beveger seg, er også et eksempel på noe som henter mye strøm fra batteriet. Dette kan på sikt føre til at batteriet blir tappet for strøm, og du kan få problemer med å starte.
Husk at også elbiler har et eget startbatteri. Det hjelper med andre ord ingenting om elbilens hovedbatteri er fulladet hvis startbatteriet er flatt. Da får du ikke startet elbilen.
Dette er de vanligste strømtyvene på et bilbatteri
Selv om et ytelsen vil svekkes over tid, typisk i løpet av 4-5 år, kan batteriet tappes mye raskere. Her er noen av de vanligste årsakene til at dette skjer:
- Kjører du mange småturer bruker du mer strøm enn det du får tid til å lade opp på en kort tur. Batteriet er nemlig lagd slik at det lades opp av bilens motor.
- Kaldstart i kulden krever også ekstra mye av et batteri. Det er for eksempel derfor du kan oppleve å slite med å starte bilen på vinteren, men samtidig enklere få start på sommerstid. Har du problemer med start på vinteren, er det et tegn på at batteriet trenger en sjekk.
- Fukt, møkk og korrosjon på batteripoler og kabelskoene på ledningen kan også føre til at batteriet tappes ned raskere. Dette kan lede strømmen og føre til at batteriet selvutlader, eller bruker mye mer strøm enn et rent og tørt batteri.
I vår gratis batteriservice rengjør og smører vi derfor også batteripolene for å hindre rustdannelse.
Vanlig holdbarhet for et bilbatteri er 5-6 år
Er batteriet utslitt kan vi tilby en rekke høykvalitetsbatterier fra pålitelige produsenter som passer til ulike bilmodeller. Dette skjer typisk etter 5-6 års bruk. Det er nemlig slik at det er stor forskjell på hvor mye forskjellige bilmodeller krever av strømkapasitet på dette 12-volts bilbatteriet. Våre fagfolk kan selvsagt også hjelpe deg med å installere det nye batteriet på en trygg og effektiv måte.
Hvor mye koster det å bytte bilbatteri?
Et vanlig bilbatteri/startbatteri får du fra rundt 2000 kroner og oppover. Vi bruker kvalitetsbatterier fra Sønnak. Tror du at du må skifte bilbatteri er det derfor lurt å sjekke med oss først. Selve skiftet av bilbatteriet koster i snitt mellom 300-500 kroner, avhengig av bilmerke og modell.
Forleng levetiden på bilbatteriet med vedlikeholdslading hjemme
Med en batterilader kan du selv lade opp batteriet ditt. Det anbefales at du gjør dette et par ganger i løpet av året – spesielt i forkant av vintersesongen – da risikoen for et flatt startbatteri er på sitt høyeste. En enkel batterilader til et 12-volts bilbatteri koster typisk fra 1000 kroner og oppover.
Slik vedlikeholdslader du bilbatteriet selv:
- Plasser bilen slik at du står nær en stikkontakt – hvor du kan koble i batteriladeren. Sørg for at bilen er avslått. Fjern eventuelt deksel over 12-volts batteriet.
- Sett den røde klypen på bilbatteriets plusspol (+).
- Sett så den sorte klypen til bilbatteriets minuspol (-). Den kan også settes på jord på bilen. Sjekk bilens brukermanual for å gjøre dette riktig for din bilmodell.
- Start batteriladeren
- La gjerne bilbatteriet lade natten gjennom. Når du kobler fra den røde og den sorte klypen – fjern først den sorte før du kobler av den røde klypen fra batteriet.